Invitație la lectură

Invitație la lectură – Arta de a reuși în viață, Dale Carnegie

După cum știți, unii dintre voi, îmi place foarte mult să citesc. Și mi-am propus ca din când în când să împărtășesc cu voi idei din cărți care-mi plac mult, care ar putea inspira și alte persoane la acțiune.

Anul acesta, până acum am citit 8 cărți:

Povestea mea – Michelle Obama (m-am regăsit în paginile în care descrie maternitatea și cum s-a reinventat pe sine după cele 2 nașteri; a avut aceleași probleme ca orice altă mamă: kilograme în plus, copii lăsați la TV prea mult sau dat mâncare nesănătoasă din lipsă de timp ori de organizare)

Eu sunt Poirot – David Suchet (merită citită doar de fanii celebrului personaj al Agathei Christie)

You asshole, you caused it – Connie Larkin (faină carte, dar nu merită citită fără ca înainte să vedeți câteva video-uri cu autoarea, care se regăsesc aici)

Arta simplității – Dominique Loreau (nu o recomand neaparat pentru că ideile se cam repetă și sunt duse uneori la extrem – nu putem trăi chiar atât de frugal)

Eu sunt Malala – Malala Yousafzai (dincolo de cât de tare e fata asta care a primit în 2004 premiul Nobel pentru Pace, cred că tatăl ei este și mai tare pentru că a încurajat-o să gândească și să se exprime, să se simtă egală cu cei de parte masculină)

Femei fără bărbați – Shahrnush Parsipur (nu o recomand neaparat, e cam prea supra-realistă pentru gustul meu, deși reflectă destul de bine cultura iraniană)

Arta de a reuși în viață – Dale Carnegie (despre asta vreau să vorbesc azi)

Oscar și Tanti Roz – Eric Emmanuel Schmitt (o carte savuroasă și veselă, în ciuda subiectului trist) – mi-au plăcut mult 2 replici: „- Păi dacă îmi pierd timpul cu ce cred toți tâmpiții, când să mai găsesc vreme  să aflu ce gândesc oamenii deștepți?” și „mutră întristată de Moș Crăciun  rămas fără daruri în tolbă”

Am citit cartea lui Dale Carnegie când eram adolescentă. Am găsit cartea în biblioteca tatălui, într-o vacanță de vară, când citeam și alte cărți pe lângă cele pentru școală. Cred că urma să întru în clasa a VIII-a, iar această carte a părut un preambul bun pentru Baltagul.

Mi-a plăcut din prima și am rămas fascinată de ea. Acesta e și motivul pentru care am recitit-o. Acum, însă, nu mai mi se pare atât de life changing, dar merită citită dacă vrei să fii introdusă în arta de a te face plăcut. 🙂 Eu am găsit-o pe internet în format .pdf, așa că o puteți citi direct de pe telefon. Pentru cărți în format .pdf sau altele, eu folosesc aplicația ReadEra.

La fel ca la un articol precedent, voi scrie câteva citate care mi-au plăcut și pe care doresc să le împărtășesc cu voi, în speță două.

– – –

E sigur că mijlocul cel mai bun de a cunoaște fericirea constă în capacitatea noastră de a ne controla gândurile. Fericirea nu depinde de conțiile de afară, ea este dictată de atitudinea noastră mentală.

Da, mulțumirea noastră nu vine din ce avem, ce facem sau unde suntem; ea vine din ce gândim!

– – –

Așadar, șase mijloace pentru a câștiga simpatia lumii:

Regula I. Interesați-vă sincer unii de alții

Regula II. Surâdeți

Regula III. Amintiți-vă că numele unui om este pentru el cuvântul cel mai dulce și mai important din tot vocabularul

Regula IV. Să știți a asculta. Încurajați pe alții să vorbească despre dânșii

Regula V. Vorbiți interlocutorului dumneavoastră despre ceea ce îi place

Regula VI. Faceți-i în chip sincer să-și simtă importanța

– – –

Învingători fiind, nu uitaţi că biruinţele omeneşti nu sînt decât parţiale şi vremelnice. Nici una din treburile acestei lumi n-ar putea fi orânduita pentru vecie. Nici o izbândă nu hotărăşte viitorul îndepărtat

 

Aceste trei idei se aplică și în vremurile pe care le trăim chiar acum. E adevărat că a sta în casă atâta vreme și a avea atâta incertitudine legată de viitorul apropiat (lucruri ce păreau altădată că sunt în controlul nostru, acum sunt scăpate de sub control), dar după cum spunea și Sadoveanu, „Fericirea este întotdeauna în noi, niciodată în jurul nostru”. Aceeași idee o transmite și Dale Carnegie. Am auzit o idee cândva că dacă nu-ți  place ceea ce vezi, schimbă-ți perspectiva. Eu zic că ar fi un lucru minunat dacă în mod conștient am respira puțin și am face efortul de a vedea lucrurile dintr-o altă perspectivă. Cu orice situație care nu ne convine sau nu ne place

A doua idee ne poate ajuta în cuplu, momentan. Sau, dacă vă mai faceți timp să păstrați legătura cu alte persoane, rude, prieteni, încercați să aplicați câteva din regulile de mai sus pentru a vă câștiga (și mai mult) simpatia celorlați, dar, poate, și pentru a le transmite că sunt persoane importante pentru voi.

A treia idee îmi dă speranță. Asta înseamnă că nici relele nu sunt veșnice.

 

Fotografia a fost realizată utilizând canva.com.

 

 

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *