„A citi” reprezintă acțiunea de a avea grijă de mine cel mai bine. Iar în anul ce a trecut a fost printre singurele acțiuni care-mi erau dedicate. „A citi” a reprezentat și un mod de a petrece cu folos timpul pierdut pe mijloacele de transport către și de la serviciu (zilnic schimbam 2 autobuze pentru un drum). În toată această perioadă citeam constant câte 2 cărți: una în format fizic și una în format electronic. În autobuz citeam cartea în format fizic, iar seara înainte de culcare mai citeam câteva pagini de pe telefon. Alternativa la citit, ar fi fost interminabilul și hipnotizantul scroll pe Facebook și Instagram.
Astfel, am reușit să citesc 34 de cărți, iar 2020 m-a prins cu 2 cărți începute. A, și acum nu mă laud. Scopul acestui articol nu este să mă laud. Ci, poate, să inspir, să dau mai departe din cărțile faine pe care le-am întâlnit în anul care a trecut.
Am citit aceste cărți în timp ce creșteam copilul de 2 ani, eram însărcinată, mergeam la serviciu, făceam treburile casnice, mi-am dat doctoratul, am participat la o conferință științifică și altele. Cărțile, fie le-am cumpărat, fie le-am împrumutat de pe Bookster (prin soțul meu și o prietenă – pentru că unde lucram eu nu aveam abonament la ei).
Mai jos este o listă cu cărțile citite, pe care le-am grupat pe 4 domenii:
Parenting
- Cum să crești un copil extrordinar prin metoda Montessori – Timp Seldin
- Nu există copii răi – Janet Lansbury
- Cum să crești un copil sigur pe sine – Kent Kauffman, Glen Cooper, Bert Powell
- Cele 3 nevoi psihologice de bază ale copiilor – Urania Cremene
Beletristică
- Memoriile a două tinere căsătorite – Honore de Balzac
- Tuesdays with Morrie – Mitch Albom
- Cel care mă așteaptă – Parinoush Saniee
- Jertfa iubirii – Jojo de moyes
- Un băiat pe lista lui Shindler – Leon Leyson
- Oamenii fericiți citesc și beau cafea – Agnis Martin Lugand
- Dumnezeu călătorește întotdeauana incognito – Laurent Gounelle
- Pygmalion – George-Bernard Saw
- Adam și Eva – Liviu Rebreanu
- Legături bolnăvicioase – Cecilia Ștefănescu
- Splendida cetate a celor 1000 de sori – Kaled Hosseini
- Procesul – Kafka
- Scrisoare de dragoste – Mihail Drumeș
- Mirajul fericirii – Walker Percy
- Miercuri respirăm – Ioana Chicet Macoveiciuc
- Cele 40 de legi ale iubirii – Elif Shafak
Business
- Cum a savat Stela ferma – Chris Trimble, Vijay Govindarjan
- Aisbergul nostru se topește – John Kotler, Holger Rathgeber
- Nu așa procedăm noi aici – John Kotler, Holger Rathgeber
- Stat up de 100 $ – Chris Guillebeanu
Altele
- Arta de a avea întotdeauna dreptate – Arthur Shopenhauer
- Jurnalul unui geniu – Salvador Dali
- Ce știu cu adevărat – Oprah Winfrey
- Cele patru legăminte – Miguel Ruiz
- Mindset – Carol S. Dweck
- Factfulness – Hans Rosling
- Ikigai – Garcia Hector, Francesc Miralles
- No more worrying – Allen Carr
- Game of life – Florence Scovel Shin
- Astăzi este despre astăzi – Mirela Retegan
După cum se vede, am citit multă beletristică. Dintre cărțile citite, toate au fost foarte bune. Dar, mă lansez, totuși, în a face un top 3:
- Tuesdays with Morrie – Mitch Albom
- Cel care mă așteaptă – Parinoush Saniee
- Dumnezeu călătorește întotdeauana incognito – Laurent Gounelle
Tuesdays with Morrie (Marți cu Morrie) este o carte despre moarte și viață, despre un elev care participă la „ultimul curs” al profesorului de sociologie. Acest curs se ține în casa profesorului. Ceea ce am reținut din această carte este că ar fi bine să nu mai citim atât știrile negative sau să ne uităm la TV, că oricum nu putem schimba ce se întâmplă, doar ne afectează pe nesimțite.
Cel care mă așteaptă este o carte dureroasă care se întâmplă în Iran, iar evenimentele debutează în anul 1979 înainte de revoluția iraniană. Parinoush Saniee este autoarea cărții „Tatăl celuilalt copil”. Cred că degrabă nu mai citesc nimic de această autoare pentru că au o încărcătură emoțională foarte mare cărțile ei. Cartea m-a făcut să apreciez și mai mult că m-am născut în aceste timpuri și în țara noastră. Că sunt liberă să studiez, să-mi aleg soțul, să călătoresc, să merg la serviciu, să mă îmbrac cum vreau eu, să citesc, să scriu pe acest blog… Nu ne dăm seama cât suntem de binecuvântați!
Dumnezeu călătorește întotdeauana incognito merită citită mai ales dacă treci printr-o perioadă cu stima de sine mai scăzută. Personajul principal vrea să se sinucidă și face pact cu diavolul, care îl pune să facă tot felul de acțiuni. Ideea pe care am reținut-o e că uneori altcineva trebuie să aibă încredere în tine pentru ca și tu să te vezi că ești valoros. Toți avem nevoie de validare. Așa că, dacă vreți să faceți o faptă bună, spuneți-i cuiva că aveți încredere în el/ea!
Din secțiunea Business, toate cărțile merită citite, mai puțin cea cu start up de 100 $ – care mi-a înșelat așteptările. Îmi doream o carte cu exemple concrete de afaceri începute cu 100 $ și nu o carte cu tot felul de principii de vânzări și exemple ici colo… Iar restul de 3 cărți se citesc foarte ușor pentru că sunt de fapt povești de business ca pentru copii.
Din secțiunea Altele, unele nu merită citite, neapărat. Un top 3 pentru mine este format din:
- Factfulness – Hans Rosling
- Mindset – Carol S. Dweck
- Ce știu cu adevărat – Oprah Winfrey
Din cartea Factfulness am rămas cu faptul că avem tendința să catastrofizăm, să generalizăm și avem impresia că lucrurile merg înspre rău, că am involuat ca societate. Total greșit. Prin date statistice, autorul dovedește contrariul „intuiției” noastre. Cartea Mindset vorbește despre minte rigidă și minte flexibilă. Și ideea care mi-a plăcut cel mai mult este că autoarea sfătuiește nu să lăudăm copii că sunt inteligenți sau talentați, ci pentru efortul depus, pentru responsabilitate, pentru consecvență. O total altă perspectivă! Una dintre cele mai bune idei de parenting.
Iar din carte lui Oprah, ideea cu care am rămas este că e bine să fim recunoscători pentru ceea ce avem. Cu cât suntem mai recunoscători, cu atât vom vedea că avem o viață îmbelșugată. Mi-am dat seama, atunci, că, de cele mai multe ori, nu trăim conștient și viața trece pe lângă noi în timp ce noi fie ne facem griji pentru ziua de mâine, fie criticăm și analizăm viața altora.
Referitor la cele 4 cărți de parenting pe care le-am citit, mi-a plăcut cel mai mult cartea Nu există copii răi, dar toate merită citite. Una dintre ideile valoroase din cartea lui Janet Lansbury este că de lideri blânzi au nevoie copiii și că noi trebuie să-i îndrumăm fără smecherii, fără trucuri, fără pedepse.
„Aș trata vreodată astfel un adult?” este o metodă bună de a ne asigura că tratăm copilul cu respect.
Cred cu tărie că a citi cărți de parenting este la fel de important ca igiena personală. Cred că în zilele noastre, când uităm să fim prezenți în viața noastră, avem nevoie de ghidaj mai ales în relație cu copiii noștri, pentru că ei știu să apese tot felul de butoane care scot la iveală nu tocmai frumosul și bunul din noi.
În relație cu Mihail aplic, în general, 2 idei:
- copilul este un mic adult.
- să am răbdarea și calmul unui bunicuț.
Sper ca acest articol să vă inspire să citiți mai mult, atât pentru voi înșivă, pentru a vă bucura sufletul, cât și pentru a vă îmbogăți cunoștințele și a vă petrece mai cu folos timpul!
– – –
Sursa foto: pexels.com