20/07/2020

Regula de viață a mamei: Cum să aduci ordine în casa ta și pace în sufletul tău, de  Holly Pierlot – Guest Post: Teodora Fernea

By mamiefericita

Articolul de mai jos este scris de către Teodora Fernea, căreia îi mulțumesc foarte mult pentru că și-a luat din timpul ei să ne împărtășească câteva idei dintr-o carte ce pare a fi exact rețeta de care au nevoie mamele care vor să fie fericite. N-am citit-o încă, dar abia aștept să apară varianta în română.

Eu, personal, rezonez foarte mult cu ideea de reguli, de program. Am văzut că în familia mea funcționează foarte bine până acum și chiar plănuiesc să scriu un articol separat despre rutina noastră cea de toate zilele. Mi se pare că dacă avem ordine în program și, mai ales, dacă respect orele de somn ale copiilor noștri, atunci toate lucrurile merg bine.

Găsiți detalii despre carte aici.

***

Articolul acesta s-a născut după o postare pe care am făcut-o pe facebook, după ce  terminasem a treia oară cartea Regula de viață a mamei: Cum să aduci ordine în casa ta și pace în sufletul tău, de  Holly Pierlot. 

Cartea aceasta mi-a schimbat percepția despre rolul meu în viața de familie, în viața socială și profesională. Astfel, am răspuns pozitiv provocării Anei, de a așterne în scris cateva idei din carte. Nu mi-am propus un rezumat, pentru că este mult mai benefică citirea cărții (nu degeaba am citit-o de 3 ori). Dar, am încercat, prin câteva idei, să trezesc interesul pentru ea.

Întâi să mă prezint: 

Sunt Teodora, de 36 ani, soția lui Mircea, de 7 ani, mama Antoniei, de aproape 5 ani și mama Elizei, de aproape 2 ani.  Pe lângă acestea mai sunt și: specialist în marketing digital, freelancer (de când am copii) și pasionată să aprofundez relația mea cu Dumnezeu, impactul acesteia în viața mea și în viața familiei mele. 

Cum ziceam, am citit cartea de trei ori și de fiecare dată mă uimea cât este de plină de bogăție și câtă înțelepciune este condensată în ea. Este uimitor că de fiecare dată descopeream lucruri noi. 

Recomand această carte mamelor care jonglează cu întreținerea casei, menținerea vieții profesionale, prezența în viața copiilor, creșterea lor și păstrarea unei căsnicii sănătoase și mod în special celor care își dedică toată energia și timpul lor familiei și copiilor. Faptul că trăim intr-o țară în care mamelor li se permite să stea în concediu de creștere a copiilor destul de mult timp, este un lucru bun, însă de multe ori auzim că după ce se schimbă ritmul vieții lor, o parte dintre ele se simt pierdute și nu își găsesc liniștea.  

Datorită exigențelor sociale și profesionale din zilele noastre, viața de familie ajunge să fie înghesuită între locul de muncă, făcut mâncare, viața de cuplu și restul obligațiilor și angajamentelor la care suntem chemați.  Minimizăm importanța a ceea ce se întâmplă în interiorul caselor noastre. Nu conștientizăm că această mică celulă, familia noastră, setează viitorul societății în care ne desfășurăm activitățile de orice fel. Sfântul Papa Ioan Paul al II- lea zicea foarte scurt și la obiect:

Cum merge familia așa merge societatea și așa merge lumea întreagă.

Am admirat întotdeauna familiile pentru care viața de familie și relațiile din interiorul ei erau prioritatea principală. Emană așa o liniște și o bucurie în jurul lor, e fain tare să mergi la ei în vizită. Îmi doream și eu acea pace în propria casă când voi avea copii și am descoperit în această carte principiile pe care aș putea să construiesc viața de familie pe care mi-o doresc. Cartea a ajuns în mâinile mele când încă nu aveam neapărat nevoie de ea, sau cel puțin așa credeam eu. Prima noastră fetiță era mică, ne descurcam bine și deja citisem câteva cărți de parenting, și aveam impresia că am totul sub control. 

DAR, cartea lui Holly Pierlot nu este o carte de parenting, nici o carte de dezvoltare personală și nici o carte de cuplu, ci este o carte care te învață CUM să te organizezi și cum să îți setezi prioritățile, ca mamă, pentru tine și familia ta. Pare simplu, așa, la prima vedere, nu? 

În definirea regulii casei sale, Holly Pierlot a luat ca model regula ordinelor religioase de călugări și călugărițe, care au trasat tot programul zilei, foarte specific. De aici și numele de “regulă”.

Acum, fiecare familie își trasează propriul program, în funcție de vârsta copiilor, de nevoile și dinamica proprie. Nu ai câștiga nimic să printezi programul și gata. Creșterea și transformarea vin din a-ți lua timp să stai, să analizezi anual nevoile și cerințele familiei tale. Mi-am dat seama cât de mult contează să așezi responsabilitățile pe care le ai în ordinea importanței lor: pe primul loc sa fie nevoile tale ca persoană, apoi ca soție, ca părinte și în final ca furnizor de resurse materiale pentru familia ta. În carte se găsesc resurse valoroase despre cum să faci asta.

Cartea lui Holly nu este doar o altă carte care propune un set de reguli și de programe sau orare, ci este un mijloc prin care mamele creștine și nu numai, se pot ghida să răspundă vocației lor și în același timp să dețină controlul asupra casei și carierei lor. Pentru mine, unul din beneficiile importante pe care le-am extras din carte, este că fiecare activitate are un timp și un loc bine definit. Astfel se elimină haosul și dezordinea din viețile noastre. Când fiecare știe ce are de făcut, când și de ce, văicărelile dispar. 

La un moment dat citeam cartea și am avut un șoc: Holly avea, zilnic, pentru ea, în mijlocul zilei, o pauză de cafea de 30 minute, în liniște, cu gândurile ei, iar copii se jucau sau făceau activități conforme cu vârsta lor, afară sau în altă încăpere. Avea 3 copii atunci.  M-am blocat! Noi o aveam doar pe Antonia și toată ziua se învârtea în jurul ei și al nevoilor ei. Credeam că așa trebuie să facem, pentru că ea era mică și avea nevoie de mine. Și așa era, dar nevoia ei nu era non-stop. Foarte repede a înțeles că și noi părinții avem nevoie de timp pentru noi sau individual, doar trebuia să îl cerem. 

Acum sigur, schimbările nu sunt niciodată ușoare, însă ce vreau să subliniez este că a fost mai ușor decât ne-am așteptat, iar când avea vârsta de 1 an și 4 luni am plecat în vacanță, doar noi doi, pentru 5 zile, în afara țării. Acum, cu doi copii, am repeta experiența, însă încă mai căutăm pe cineva care să vrea să stea cu doi copii mici câteva nopți :). 

Un alt aspect important subliniat în carte, este despre setarea priorităților tale ca soție și ca mamă – în această ordine, niciodată invers!  Holly vorbește despre ce sunt cei 5 “P” care definesc cele 5 priorități din viața noastră. Ea explică de ce ordinea lor contează și cum să-ți resetezi creierul să accepte schimbările pe care ai nevoie să le faci. 

Sper ca și alte mame în căutare de a-și armoniza viața, ca și mine, să descopere frumusețea cărții, care în curând va ieși din tipar, în limba română, dar până atunci o găsiți pe elefant.ro sau pe Kindle, în limba engleză. 

Eu am rezonat mult cu stilul ei pentru că organizarea și predictibilitatea îmi aduce liniște și bucurie. Cartea este o resursă bună chiar dacă nu aveți un fundament creștin. Aduce multă claritate și structură, în special dacă asta căutați. 

 

Las la final, un citat care mă ajută să îmi țin prioritățile în ordinea corectă: Copii sunt ca și florile, au nevoie de un mediu propice în care să crească frumos. 

Când o floare nu înflorește, repari mediul în care crește, nu repari floarea (Alex Den Heijer)

 

Vă mulțumesc că ați citit aceste rânduri scrise cu mult drag!  

Teodora