21/07/2020

Copilule, te iubesc, chiar dacă te cert

By mamiefericita

Oare în mintea noastră câte nu știm că așa și este: ne iubim copiii, chiar dacă îi certăm. Sau ridicăm vocea la ei. Sau chiar dacă avem și noi o criză – cum au ei uneori – și ne vine să țipăm, să trântim, să lovim… Doar că ei nu știu asta tot timpul și de asemenea, „a spune te iubesc” nu este niciodată suficient.

Sunt două întâmplări care m-au făcut să scriu acest articol:

1. Vorbeam odată cu o mamă despre cum mai este fiul acesteia, care atunci se simțea bine. Băiatul ei făcuse la un moment dat o depresie atât de mare încât a trebuit spitalizat pentru că încercat să-și ia viața. Doamna respectivă îmi spune:

De toate i-am oferit, că avem avere, tot ce voia îi cumpăram. Dar acum știu cu ce am greșit: trebuia să-i spun Te iubesc mai des!

2. În carantina asta ce părea că nu se mai termină, la un moment dat am ascultat un webinar, unde doamna care susținea prezentarea a spus că atunci când îi certăm, copiii cred că nu-i mai iubim.

Și de atunci îi spun copilului meu mult mai des „Mihail, te iubesc mult, să știi, chiar dacă te cert/ chiar dacă nu te las să faci x, y, z lucru/ să mănânci înghețată/ ciocolată etc.”.

Știți situațiile alea în care certați copilul că face ceva ce n-ar trebui sau care deranjează ori e ceva periculos pentru vârsta lui, îl certați (plus îi explicați de ce nu procedează bine), la care copilul începe să plângă/ să aibă vreo criză de nu știți cum să-l mai calmați? Iar în momentele alea vă întrebați dacă plânge că i-ați interzis să facă ceva sau pentru că îi pare rău? Ei, bine, de când folosesc expresia asta „Te iubesc, chiar dacă…” (mă cobor la nivelul de înălțime al copilului și-l privesc în ochi) mi se pare că ne înțelegem mult mai ușor, mai rapid, iar crizele de furie sau plâns sunt mult mai scurte.

Dacă v-a fost de ajutor treaba asta cu „te iubesc, chiar dacă te cert”, dați-mi de știre printr-un comentariu. 🙂

 

Sursa foto: canva.com