Redescoperire

De ce să-ți identifici valorile și cum poți face asta

Am scris săptămâna trecută un articol despre fericire și mă simt datoare să împart cu voi și câteva gânduri despre valori.

Am urmărit recent un video cu psihologul Daniel David, care este și Rectorul Universității Babeș-Bolyai, unde a discutat ceva mai în detaliu cele 3 tipuri de fericire: viață plăcută, viață bună și viață cu scop. Vă invit să-l ascultați, mai ales că este scurt, puțin peste 13 minute. N-are sens să vi-l rezum, dar pot să va împărtășesc cu ce am rămas eu după ce l-am ascultat. Două lucruri le-am luat cu mine și mi le-am notat în agendă ca fiind prioritare pentru mine săptămâna aceasta:

 • să-mi stabilesc/ identific 3-5 valori;
 • să-mi identific vreo 5-8 activități care îmi fac plăcere și să le trec în agenda săptămânală.

Partea cu valorile „am rezolvat-o” în aceeași zi, deși nu prea știam de unde s-o apuc. Practic, am dat un search pe Google și am citit în diagonală vreo 2-3 articole. Sfatul general era să îți analizezi cele mai importante decizii și să vezi pe ce te-ai bazat sau care sunt lucrurile care, în general, te enervează la ceilalți (sunt voci care spun că ceea ce ne enervează la ceilalți de fapt nu funcționează la noi). Așa că am început să notez rapid pe măsură ce-mi veneau ideile în minte care parcă curgeau:

 • imi place să fac lucrurile cât de bine pot/ nu-mi plac lucrurile făcute de mântuială (sunt fecioară, doar)
 • îmi place să învăț, să mă dezvolt continuu
 • îmi place să ajut, să sprijin
 • îmi place ca lucrurile și oamenii să fie tratați egal, fără favoritisme (mă enervează nedreptatea)
 • caut să mă apropii de Dumnezeu și pentru mine este importantă aceată parte spirituală

Iar apoi, astăzi, din întâmplare am dat peste un site, https://www.viacharacter.org/, care promova un chestionar de evaluare/ identificare a valorilor. Ghiciți ce mi-a ieșit…

 • Iubirea de învățare, cunoaștere (Love of learning)
 • Curiozitate
 • Optimism
 • Corectitudine
 • Iertare

Destul de congruente cele două mijloace de a identifica valorile, nu-i așa?

După ce le-am identificat, mi-am dat seama că ele au fost mereu cu mine (chiar dacă teoria este că ele se mai schimbă), dar eu necunoscându-le, nevalorificându-le în viața de zi cu zi, de multe ori m-am simțit lipsită de conținut sau falsă sau frustrată dacă lucrurile nu se întâmplau așa cum doream eu.

În iarnă am avut o sesiune de coaching cu Raluca Culda de la Reinventeazate.ro. Chiar de pe la începutul sesiunii mi-a atras atenția că eu doresc o schimbare din frustrare: „m-am săturat să”, „nu mai vreau să”, fapt care este greșit pentru că și dacă contextul ar fi mai bun, în câteva luni tot la frustrare și nemulțumire aș ajunge. Și nu înțeleam atunci cum pot să-mi schimb optica și unde greșeam așa de profund. Ca o paranteză, vă recomand să încercați cel puțin o sesiune de coaching dacă sunteți în căutări, în schimbare pe plan profesional. Iar mie discuția cu Raluca mi s-a părut ca o discuție cu un profesionist care a știut să mă ascute mai bine decât am făcut-o eu cu mine însămi.

Ei bine, mi-am dat seama după ce am ascultat video-ul cu prof. Daniel David și după ce am meditat la valori că practic tot ceea ce mă emerva la partea profesională era tocmai faptul că nu erau respectate, nu erau îndeplinite. Adică mă enervează la culme când oamenii fușeresc munca și ți-o prezintă ca și când ar fi grozavă. Sau atunci când unii sunt mai speciali decât alții. Sau când nu pot să ajut cu ceva important (să contribui e cuvântul potrivit) ori să mă dezvolt. Am meditat, apoi, la valorile mele, dacă sunt îndeplinite sau nu, realizând, astfel, că responsabilitatea îmi parține. Ori să mă concentrez pe treaba mea și pe munca ce o fac eu, ori să plec din contextele respective.

Conștientizarea aceasta m-a făcut să fiu mai detașată uneori în contextele de muncă. Mi-am dat seama că puterea este la mine. Și că eu pot fi bine cu mine dacă îmi respect valorile.

Un alt aspect important al valorilor, din ceea ce am „scanat” pe internet este că te pot ajuta să-ți stabilești obiectivele cu adevărat importante și relevante pentru tine. Mi se pare așa de evidentă legătura între valori și obiective, încât mă întreb cum de n-am fost conștientă mai demult de treaba asta!

În viziunea mea de acum, dacă îți stabilești niște obiective care nu sunt în acord cu valorile tale, nu cred că le vei atinge. Sau dacă le vei atinge, nu vei simți nicio satisfacție.

Video-ul cu Daniel David mi s-a părut valoros pentru că mi-a dat două instrumente concrete care mă ajută să pot să mă bucur mai mult de viața mea: identificarea și planificarea lucrurilor care-mi aduc plăcere și identificarea valorilor personale. Cu valorile am rezolvat-o, dar mai am de lucru la ceea ce-mi aduce plăcere sau îmi oferă mici bucurii… Nu atât să le identific mi-este greu, cât să le pot include în programul meu săptămânal îmi dă bătăi de cap. În plus, presimt că aceasta este o activitate de vreo 2 ore continue, timp pe care nu prea îl am pentru mine legat pe parcursul unei zile. Revin, însă, cu un articol nou și când am finalizat partea aceasta.

 

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *