Mi se pare că noi căutăm fericirea la modul general, dar în particular ne plângem că viața e grea, ne spunem „Asta este”, „N-am timp să fac ce vreau”, „N-am bani să fac ce vreau”, „Aș călători”, „E rău că e pandemie”, neconștientizând că noi suntem artizanii propriei vieți și că stă în puterea noastră să fim fericiți. Zi de zi de zi. Cum? Plantând semințe de fericire 🙂 Dacă dați click pe link-ul de mai devreme, veți găsi un Ted talk foarte interesant, a cărui idee principală este că poate n-o să fii fericit azi sau mâine, dar e nevoie ca în fiecare zi să plantezi semințe în direcția aceasta. Semințele de fericire pot fi: încredere, să fii tu însuți, să trăiești cu scop. M-a surprins la partea de încredere că spunea că în Danemarca copiii sunt lăsați în afara restaurantelor să doarmă, cât părinții lor mănâncă înăuntru. Eu n-am avut încredere nici să las copilul 1 minut în afara unui magazin cât cumpăr o pâine…
Apoi, referitor la a fi tu însuți (the freedom to be you), eu înțeleg prin asta două dimensiuni:
- să te cunoști – pentru asta trebuie să experimentezi, să te informezi, să cugeți, să vorbești cu alte persoane, să călătorești, să fii antent/ă la greșelile tale;
- să îți asumi cine ești cu bune și cu rele față de tine, față de partenerul tău, față de părinții tăi (aici e un punct sensibil pentru mulți dintre noi), față de restul lumii (prieteni, cunoștințe, colegi, străini).
Ca să nu generalizez, de multe ori mi îmi pasă prea mult de părerea celorlați, iar asta îmi taie din fericire pentru că sunt concentrată să fac pe plac altor persoane și nu mie. Îmi ia energie, timp, emoții, îmi cauzează stres. Apoi, în privința dimensiunii de a te cunoaște pe tine însuți/ însăți – cred că acesta este un proces continuu, care de multe ori poate fi cauzator de suferință (ajungi în puncte în care nu știi cine ești sau nu-ți place cine ai devenit). Din perspectiva aceasta, eu cred că mereu trebuie să fii atent la propria persoană, mereu trebuie să „lucrezi” la propria persoană.
Am câteva lucruri care îmi plac, ca orice om normal. A face ceea ce-mi oferă plăcere este important pentru mine. Mai ales de când sunt mamă și am observat că am din ce în ce mai puțin timp să fac lucruri pentru mine. Am observat că dacă nu fac nimic pentru mine într-o zi, înseamnă că voi fi iritată, irascibilă, cu inima cât un purice, morocănoasă, frustrată. Așa că am începtut să fiu atentă la mine, la ce-mi oferă plăcere și la ce pot include în viața mea de zi cu zi.
Îmi place să citesc și să aflu lucruri. Mă străduiesc zilnic să citesc și să ascult video-uri de pe youtube (casca bluetooth mă ajută). Aș scrie mai des pe blog, dar când am inspirație, n-am timp, iar când am timp, nu-mi mai găsesc cuvintele… Și totuși, mă țin de treaba asta cât de cât. Pentru că îmi oferă plăcere. M-aș întâlni cu prieteni și aș povesti, dar e pandemie. În plus, nu prea mai am prieteni (maternitatea alungă prietenii, cel puțin în privința mea). Așa că scriu pe blog. Sau îmi bat la cap colega de birou cu ideile mele 🙂
Îmi place să mă plimb, dar nu mai am vreme de asta pentru că de la serviciu vin acasă, de acasă merg la serviciu, iar când sunt acasă trebuie să mă ocup de copii, de treburi casnice. Ce mâncăm în seara asta? Ce le dăm la copii să mănânce? – sunt niște întrebări care mă bântuie. La fel cu: Hainele astea ar trebui strânse, peste tot în casă avem numai haine. Sau: – Unde e bluza roșie cu dinozaur. – La spălat. (Mare greșeală, credeți-mă. În câteva secunde se dezlănțuie furtuna: copilul nu vrea să se mai îmbrace cu nimic, soțul mă ceartă de ce n-am spălat rufele mai repede, iar eu încerc să-i împac pe amândoi sau îmi vine să explodez, depinde de zi). Dar în privința aceasta, am învățat să iubesc treburile casnice. Îmi place să spăl rufe, să gătesc, să le fac surprize culinare copiilor și soțului, să încerc rețete noi, să fac curat și ordine în casă – toate acestea mă fac să mă simt utilă și-mi oferă plăcere pentru că văd rezultate imediate (casa e curată, copiii sunt fericiți, soțul e relaxat). Dar, am remarcat că dacă nu le fac zilnic, atunci aceste lucruri devin o sursă de stres și frustrare. La fel cu situația când trec zilele, iar eu simt că nu am făcut nimic pentru mine.
Dacă doriți să aprofundați puțin acest concept, „fericirea”, vă propun câteva video-uri care mie mi-au atras atenția în ultimele săptămâni:
1. Rațiune și fericire, Daniel David la emisiunea Arta fericirii, realizată de Mirela Vașadi
Dl Prof. Daniel David vorbește despre 3 tipuri de fericire din literatura științifică:
Pleasant life – atunci când faci ceea ce-ți place. Care sunt hobby-urile tale?
Good life – traiul bun, deseori țările dezvoltate au un grad ridicat de fericire de acest tip
Viața cu sens – când trăiești în acord cu valorile tale, dar pentru aceasta trebuie să ți le cunoști.
2. Cum construim caracterul copiilor noștri, Oana Moșoiu – podcast realizat de Teodora Ausan, care se găsește aici:
Tare mi-a plăcut acest podcast! Vorbește foarte mult despre valori, de ce este important să le practici și cum le transmiți copiilor să trăiască o viață bazată pe valori. De asemenea, vă invit să ascultați și restul podcasturilor Casă pe piatră. Sunt pline de seninătate, de idei, de înțelepciune.
3. Cum să îți rescrii mintea cu Paul Olteanu – podscast realizat de George Buhnici (îmi plac tare mult emisiunile realizate de soția lui, Lorena Buhnici). Eu nu prea am avut răbdare să ascult podcasturile lui Paul Olteanu, dar acest interviu fiind foarte interactiv, m-a ținut atentă 2 ore. Dacă îl ascultați veți înțelege mai bine cum funcționează mintea voastră și cum reacționăm în condiiții de stres sau cum putem să ne controlăm mai bine automatismele și emoțiile.
4. Podcasturile realizate de către Dragoș Pătraru – în special cea cu numărul #104. Dragoș Pătraru recomandă cărți, vorbește din experiența proprie, răspunde la tot felul de întrebări, mi se pare un tip interesat foarte mult de dezvoltare, de creștere, de echilibru.
Când eram în liceu, mi-a atras atenția un citat: „Fericirea e în noi, niciodată în jurul nostru” (M. Sadoveanu). Lucru foarte adevărat, pe încercate. Nimic din exterior nu mă poate face fericită, dacă nu-s bine cu mine la interior.
Sî vă fie de folos resursele de mai sus, iar dacă aveți și voi recomandări, le aștept cu drag în comentarii.
Sursa foto: canva.com