28/03/2020

Provizii pentru vremuri grele – o prostie sau o măsură de precauție?

By mamiefericita

Scriam zilele trecute că sunt furioasă pe acest Coronavirus, iar asta m-a ajutat să mă calmez. Să mă organizez și să mă liniștesc. Așa încât i-am spus soțului că avem nevoie de 2 lucruri:

  1. să ne facem o listă de cumpărături, dar în mod organziat, cu cap;
  2. să fac eu o listă cu activități (și materialele necesare) pentru a-l ține pe Mihail ocupat.

Zis și făcut. Referitor la lista pentru Mihail, am cumpărat o cutie mare de creioane, carioci, culori, stickere, caiete de colorat, bloc de desen, pompoane, foarfeci speciale, paie colorate, alte briz-briz-uri colorate, linguri, furculite, bețe din lemn, hârtie colorată, hârtie creponată și altele, adică tot felul de materiale de la raionul de papetărie din Auchan și din Pepco. În fiecare zi fac cu el câte o activitate creativă/ de lucru manual, care implică atenție și concentrare. Stă fix 2 minute. Apoi, le împrăștie, le bagă în gură, le rupe… Altădată mi-aș fi zis: „Ok, are alt tip de inteligență, el este mai activ”. Dar acum îmi zic că nu trebuie să renunț pentru că, pe de-o parte, trebuie să ne mai umplem timpul, iar pe de altă parte atenția se cultivă. Așadar, cu răbdare din parea mea, până merge la școală va sta 5 minute să coloreze o floare fără să iasă din contur 🙂

Referitor la primul aspect, lista cu provizii, eram panicați… Cum facem, de unde o începem pentru a nu fi în situația de a avea 15 kg de făină, 1 l ulei, 3 conserve de mazăre, 15 pateuri (când noi nu mâncăm decât rar pate din cumpărat) și 7 kg de crenvurști în congelator, alături de toate combinațiile posibile de legume congelate?! Așa că am zis s-o iau sistematic:

  1. să notez posibile mâncăruri pe care le fac în mod obișnuit;
  2. să notez tipurile de alimente neperisabile pe care le folosim în mod curent

După ce am notat aceste lucruri, aveam câteva feluri de mâncare pentru aproximativ 2 săptămâni, fără să le repetăm. Apoi am calculat gramajele necesare pentru 4 porții (și jumătate – copilul), care să ne ajungă 2 zile (cu gândul că la prânz mâncăm un fel, iar seara altul). Și apoi, am îmnulțit gramajele respective cu 2, să ne dea o lună de mâncare, iar mai apoi cu 3 pentru a avea o imagine mai clară cu necesarul pentru 3 luni de mâncare realizat din alimente mai puțin perisabile. Evident, speram/ sper să nu se ajungă la vreo criză a alimentelor în care să nu putem cumpăra un ardei pentru o ciorbă sau salată verde dacă vrem să facem salată seara…

Astfel că noi am cumpărat ceva de genul:

  • 2 kg fasole roșie
  • 1 kg fasole albă
  • 0,5 kg orez integral basmati
  • 0,5 kg orez integral negru
  • 2 kg orez cu bob rotund
  • 3 kg mălai
  • 10 kg făină (fac clătite des + nisip kinetic pentru Mihail – deși cred că voi „raționaliza” acest aspect)
  • 2 kg zagăr
  • 7 l ulei (mai ales pentru gogoși și cartofi prăjiți – asta dacă vom găsi cartofi în magazine…)
  • 4 x 0,5 kg năut
  • 2 x 0,5 kg linte verde
  • 1,7 kg linte roșie vărsată
  • 2 x 0,5 kg paste alfabet
  • 1 pachet de pene (paste, nu vă gândiți la altceva)
  • 1 pachet de mini pene
  • 2 pachete de țătăieței lați
  • 1 pachet de pene tricolore
  • 2 pachete de spaghete
  • 2 pachete tăieței supă
  • 1,5 kg griș
  • 0,5 kg cuș-cuș mare
  • 0,75 kg cuș-cuș mic

etc. etc. Ați prins ideea. Am mai cumpărat mazăre la conservă (că nu mai aveam loc în congelator), mei, chinoa, chia (câte o pungă), soia granule, pentru șnițele și cubulețe, niște pastă de roșii, ciuperci și măsline la borcan, niște murături, zacuscă, niște comport și niște dulceață.

Evident, am uitat de drojdie. Dar avem praf de copt, măcar.

Am mai cumpărat detergenți, saci de gunoi, hârtie igienică, dezinfectanți, spirt, săpunuri dezinfectante. Bineînțeles, n-am uitat de scutece. De 2 feluri, pentru 2 copii.

Vin aveam în casă de la părinții soțului. Dar trebuie să refacem stocul 🙂 Cum stăm toată ziua în casă cu copiii, seara avem nevoie de niște „tărie” 🙂

A, am mai cumpărat mere, cartofi, morcovi. pentru vreo o săptămână și ceva. Exceptând morcovii, pe care i-am răzuit și pus la congelator.

Ce am remarcat în perioada asta: gătesc zilnic. Mâncăm mai bine. Ne bucurăm mai mult de mâncare pentru că suntem toți acasă. Ceea ce-mi doresc este să risipim cât mai puțin. Sunt atentă la ce avem în frigider. Pe lângă a nu risipi, un obiectiv este și acela de a economisi acum cât stăm izolați în casă.

Voi cum v-ați organizat proviziile?