Mama Cafe

Mama Cafe – interviu cu Angela Costan

În cadrul acestei secțiuni îmi doresc să public o serie de mini-interviuri cu mame pe blog, care să contribuie la sentimentul altor mame că nu sunt singure în această călătorie. Promovăm pe toate rețelele sociale ce vieți perfecte de familie avem și ce mame fericite suntem, ceea ce poate fi foarte debusolant pentru alte mame care trec prin momente dificile, făcându-le să se îndoiască și să se întrebe unde greșesc atât cu bebele, cu soțul, cât, mai ales, cu ele însele.

Aș dori ca prin aceste interviuri/ discuții virtuale să pot surprinde zbuciumul mamelor în a crește copiii altfel decât am fost noi crecuți, precum și drumul către regăsirea de sine.

***

Angela este una dintre persoanele pe care o știu de dinainte să fie mamă și de dinainte să fie căsătorită. Ne-am cunoscut în studenție și făceam parte din aceeași organizație studențească. Au fost timpuri faine: cu ședințe, cu teambuidinguri, cu proiecte, cu balurile bobocilor, cu multe prietenii (unele continuă și azi, altele s-au mai estompat, dar legătura există). Îmi plăcea la Angela că spunea mereu ce gândește, era directă, deci și că era veselă. Nu prea am văzut-o încruntată sau nervoasă.

Vă invit să citiți povestea ei de mamă pe care o veți găsi, cu siguranță, ca pe un exemplu echilibrat de părinte. Mie mi-a plăcut ideea că ar trebui să acceptăm ajutorul celor din jur și să nu mai vrem să fim mame eroine. 🙂

***

Descrie-te în câteva cuvinte. Cine ești tu? De când ești mamă? Mamă de fetiță sau băiat?

Numele meu este Angela și de 1 an și 2 săptămâni avem cea mai mare bucurie a noastră, o minunăție de fetiță, Maia Anelis

Cum ți se pare rolul de mamă?

Rolul de mamă e unul minunat, plin de magie și responsabilitate, dar în același timp solicitant. Am susținut în ultimele luni că mămicile care spun că e doar frumos, lapte și miere viața de mămică, ori sunt în altă lume decât cea reală, ori încă visează Dacă până să am copil nu înțelegeam mare lucru de la mama mea când simtea dacă ceva nu e în regulă cu noi, acum pot spune că o mamă are al 6-lea simț foarte foarte bine dezvoltat.

Care a fost cea mai grea perioadă de până acum?

Cred că cea mai grea perioada a fost cand Maia a facut bronșolită în ianuarie după un tratament dat aiurea de un medic de familie, putea fi o răceală tratată corespunzator și nu se transforma din pitica energică într-un copil sensibil la orice. Însă cum nu mă las ușor am cerut părerea a 3 medici și până la urmă am trecut cu bine peste toate.

Ce mici „trucuri” folosești ca să treci peste o criză emoțională de-a copilului sau cum faci să-l/ să o „constrângi” să acționeze așa cum vrei tu?

În momentul de față Maia încă nu are crize emoționale neapărat, însă știu sigur că sunt genul de persoană foarte severă și sper să găsesc punctul de echilibru. Dacă nu îl găsesc eu, sigur mă ajută soțul că el are mai multă răbdare la aspectele acestea.

Ce fel de adult ai vrea să crești?

Am avut parte de o educație exemplară, cu respect față de părinți și față de cei din jur. În  primul rând, așa ne-am dori să fie și Maia și să aibă respect, ambiție, perseverență și iubire față de natură și munte☺.

Cum a fost cu alăptarea?

A fost foarte grea și din păcate nu am reușit mai mult de 1 lună jumătate. Însă nu cred că un copil hrănit cu lapte praf va fi mai puțin deștept decât unul alăptat, replica medicului meu și cumva m-am împacat cu ideea că așa a fost să fie…

Cu suzetă sau fără?

Cu suzetă de cele mai multe ori că se linistește. Nu pare a fi o obsesie pentru ea, că de multe ori o refuză, însă când e deranjată de dințișori o vrea mai des.

Cum a fost cu diversificarea?

Din doi părinți mofturoși la mâncare e greu să iasă un copil care mănânca de toate… Ca atare, așa este și Maia. Mănâncă selectiv tare, puțin și mai des, dar nu mă pot lăuda ca alte mămici că al ei copil mănâncă de toate, cere suplimentar și nu face nazuri la nimic. Dacă avem iaurt, avocado,banane putem pleca peste mări și țări☺.

Aveți ajutor în creșterea copilului?

Da, avem mare noroc de ajutor din partea bunicii și a surorii mele mai mari.

Ați călătorit cu copilul în țară sau în străinătate? Cum a fost?

Când avea Maia 6 luni a zburat prima dată în Viena, a fost neașteptat de bine și ușor, având peste tot sistemul de purtare Isara cu noi. Și prin țară am umblat că suntem genul de parinți care ar tot merge în stânga dreapta.

Cum vezi rolul tatălui în viața copilului și a mamei?

Mă consider o femeie super norocoasă. Am parte de un soț minunat și foarte implicat din prima zi acasa cu fetiță. Am toată încrederea să o las pe Maia cu el și se descurcă extraordinar de bine. Se joacă cu ea și are foarte, foarte multă răbdare.

Cum s-a schimbat relația cu soțul tău? Cum v-ați re-echilibrat după nașterea copilului?

Acum suntem cumva și mai uniți și avem încă un motiv să încercăm să petrecem cât mai mult timp toți 3.

Cum reușești să-ți faci timp și pentru tine? Ce pasiuni ai?

Cum spuneam și mai sus, avem ajutor și am mare noroc cu soțul meu, deci am timp să merg la coafor o dată pe lună, la manichiură, la cosmeticiană sau să ies cu fetele la o poveste.

Îmi place mult să pictez și am avut 2 targeturi să termin 2 tablouri cu numere ceea ce am și reusit… Sunt chiar mândră de ele☺. Îmi place sportul, să citesc când reușesc…

Cum te descurci zilele acestea? Ce fel de activități faceți cu copilul?

Zilele din pandemie au prins oarecum bine că am putut petrece mai mult timp toți 3, însă ne-a lipsit maxim libertatea de mișcare. Maia are un program destul de fix legat de somnurile de peste zi și atunci putem programa ieșiri în zonă sau prin natură.

Care crezi că este cea mai mare greșeală a mamelor în relație cu sine sau cu ceilalți?

Din punctul meu de vedere, consider că o dată cu rolul de mamă să nu uităm să fim femei. În relația cu ceilalți cred că înca e în trend ce spun ceilalți, dar, sincer, fiecare mama știe foarte bine ce e cel mai potrivit pentru copilul ei și familia ei.

Ce sfat ai avea pentru alte mămici sau proaspete mămici?

Cel mai bun sfat e să lase persoanele apropiate care vor să ajute, să le ajute. Nu vor fi mai puțin mame eroine dacă își acordă timp pentru relaxare sau o cafea cu prietenele sau un masaj. Pentru proaspetele mamici, un sfat ar fi să vă găsiți echilibru repejor între partener și copil și înainte de fi mama să fiti ceea ce v-ar plăcea să vedeți în oglindă: o mamă cochetă, zâmbăreață. 

P.S. Profitați când doarme bebe să faceți ceva pentru voi, în afară de mancare și curățenie în casă☺.

***

Sper să vă placă această rubrică. Dacă doriți chiar voi să participați la acest tip de interviu, puteți să-mi scrieți răspunsurile voastre pe adresa anamaria.coatu@gmail.com.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *