Ești la doi pași distanță de viața ta
Trăim într-o lume hiper-activă, în care suntem din ce în ce mai conectați la viața altora și mai deconectați de la viața noastră proprie. Vrem tips&tricks, consumăm fast-content, vrem o viață „cu de toate” ca la shaorma, dar fără a plăti vreun preț. Ne interesează mai mult rezultatul, dar fără să depunem efortul.
Ne cumpărăm cursuri online, dar nu le mai parcurgem. De ce? Pentru că nu vrem să învățăm și să fim învățați. Pentru că presupune efort și schimbare. Și ambele dor. Dar nici nu ne place să mai trăim așa cum trăim și, în consecință, ne văietăm și ne văicărim. Și cumpărăm cursuri transformaționale.
Ce-am putea face în schimb? Să ne alegem tipul de durere. Durerea este inevitabilă în viață, dar nu trebuie să fie permanentă. Așadar, noi suntem la butoane. Avem de ales dintre durerea situației de acum și durerea schimbării.
Aș vrea să reții din acest articol măcar atât: Nu lăsa viața să „se întâmple” pentru tine. Fă-o să se întâmple așa cum vrei tu.
Dar cu ce să începi? Care este pasul numărul 1?
- Să știi ce vrei. Să definești ce fel de schimbare vrei. Să-ți desenezi în minte cum arată ziua „perfectă” sau suficient de bună pentru tine încât să fii fericit/ă sau împlinit/ă. Și spun ziua, pentru că viața e formată din zile. Iar fiecare zi contează. Nu poți spune că ai trăit o viață frumoasă, fără să-ți vină în minte anumite evenimente, anumite zile.
Definirea schimbării este cea mai grea parte și poate dura ani de zile. Am întâlnit persoane care nu știu ce vor de la ei și de la viața lor și atunci rămân pe loc. Toată viața.
Soluția? Să stai mult în capul tău, cu disconfortul ce-l ai și să analizezi: de ce ai ajuns în această situație, cum o întreții și de ce nu o mai vrei. Și, în același timp, scrie totul pe hârtie. Notează, notează, notează. Depune efortul schimbării. Ca să te bucuri de rezultat. Chiar dacă va fi peste 1 an. Sau peste 2. Începe cu „Cunoaște-te pe tine însuți”, după cum spunea Socrate.
- Iar, după ce ți-ai creionat schimbarea pe care o dorești, pasul numărul 2 este să împarți totul în pași mici, zilnici. Pentru că nu poți obține o schimbare reală, decât dacă faci lucrul acela zilnic.
Așadar, definește schimbarea și ceea ce poți face zilnic pentru a trăi din plin viața pe care o ai.
Va durea? Da, cu siguranță, da. Dar va fi o altfel de durere decât cea de azi. Vei ști că există o luminiță la capătul tunelului. Și că stă în puterea ta să ajungi acolo. Va fi durerea efortului și a schimbării. Spre deosebire de durerea că nimic nu-ți iese sau credința că nu meriți mai mult. Sau că nimeni nu te ajută și nu te înțelege. Fericirea ta este responsabilitatea ta. Nu vine nimeni să te salveze.
Vă scrie Stan-Pățitu` 🙂