Mămiceală

Cum doarme Mihail

Mihail doarme bine. Mami doarme prost. 🙂

Clar nicio mămică nu știe în ce se bagă înainte de a rămâne însărcinată! Când cineva îmi spunea „O să vezi tu/ o să vedeți voi”, mi se părea o amenințare de tipul „nouă nu ni se poate/ nu ni se va întâmpla așa ceva”. Eram naivi!

Totuși, viața nu este numai ce ți se întâmplă, ci și cum reacționezi la ceea ce ți se întâmplă! Așadar, nu mă plâng că am somnul întrerupt, ci mă bucur că Mihail e sănătos și nu plânge noaptea. Nu mă plâng că în primele luni (vreo 6) se trezea din oră în oră (pe ceas) să sugă 2 minute, ci mă bucur că reușeam/ reușesc să adorm repede la loc.

Peste zi, în primele 5-6 luni, Mihail dormea de aproximativ 4 ori, de la 30 minute până la  2 ore, la câte un interval de o oră și jumătate – două. Acum, doarme cam de două – trei ori. La început, așadar, noaptea se trezea din oră în oră și mie mi se părea că doarme superficial, că e pe cale să se trezească oricând la cel mai mic zgomot. De aceea, după ce sugea, îl mai țineam 5-7 minute în brațe până să-l pun la loc în pătuțul lui sau între noi (depinde de cât de obosită eram eu sau de cât de tare mă durea spatele). Acum, suge mult mai bine, parcă mai mult, și a început să aibă treziri la 2-3-4 ore. Deși, de pe la 5 dimineața și-a păstrat obiceiul și se trezește din oră în oră sau chiar mai puțin de atât.

Îmi amintesc că în primele 5 luni, de câte ori vorbeam cu alte mămici prietene cu copii de aceeași vârstă, somnul bebelușului era în top. Iar în conversațiile cu ceilalți, somnul era iarăși un subiect de discuție. Deși, aș fi vrut să fiu întrebată mai des: „Tu cum ai dormit?”, nu doar „Cum a dormit copilul?”.

Cred că toate mamele sunt private de somn, mai ales cele care alăptează. De asemenea, cred că fiecare mamă alege ce crede că este mai bine pentru copilașul ei: să doarmă în pat cu el sau nu, să aibă camera lui sau nu (din primele zile de viață), să alăpteze sau nu… Un singur lucru nu vreau să îl înțeleg: mama doarme cu copilul în camera acestuia, iar tatăl doarme în dormitor. Mi se pare că mama, în felul acesta, e sacrificată la maximum! Iar tatăl, ca un rege, doarme liniștit și confortabil  – că doar merge la serviciu a doua zi! Cred, însă, că mama are mai ceva ca un serviciu a doua zi! În plus, mama când mai primește afecțiune sau o strângere în brațe?!

În altă ordine de idei, nu cred că există trucuri să faci bebelușul să doarmă mai bine sau, cel puțin pentru noi n-au funcționat, iar pe altele n-am vrut să le încerc:

 • m-am muls, dar Mihail tot s-a trezit după o oră, chiar dacă băuse mai mult lapte
 • n-am vrut să-i dau lapte praf peste noapte și oricum de la un timp, de la vreo 4 luni, cred, nu voia să sugă din biberon (am avut problemă cu canalele galactofore și mă mulgeam, iar laptele l-am cam aruncat pentru că el nu mai sugea)
 • nu l-am legănat nici în brațe, nici pe picioare
 • și nici vorbă să-l lăsăm să plângă ca să se învețe să adoarmă singur

În schimb, câteva tehnici m-au ajutat ca sa-l fac să adoarmă mai repede:

 • muzica clasică (Mozart for babies)
 • sunetele cu păsări de pe noisli.com
 • jucatul înainte de somn în dormitor
 • o păturică mai grosuță cu care era acoperit și care mă ajuta să aibă o temperatură constantă când îl puneam în pătuțul lui, pentru că îl luam din pătuț învelit cu ea
 • plimbatul de către Cosmin sau eu
 • cântatul, în special, un anume cântec, așa cum am fost sfătuită de către prietena noastră, Denisa. Eu, pentru că oricum nu știu să cânt și nu pot memora cântece, îi cântam Înger, îngerașul meu pe o melodie inventată de mine, cam monotonă. Și astăzi, la 8 luni și jumătate, funcționează și este de ajutor, mai ales când este mai agitat și vizibil îl este somn, dar nu are resursele necesare să se liniștească și să adoarmă.
 • eu să fiu liniștită și răbdătoare
 • pentru o scurtă perioadă de timp, de la vreo 4 luni până pe la 5, suzeta (pe care o foloseam doar la somnul de noapte și când ieșeam la plimbare, pentru că mi se părea că își face de lucru cu ea și adoarme mai repede). Însă nu era mare fan, așa că în scurt timp, am renunțat la ea.

Așadar, bebe Mihail doarme bine. Mami doarme prost. 🙂 Sau nu neaparat, dar mi-e dor, în schimb, să-mi aleg eu ora de somn și să pot să dorm o noapte întreagă… Vouă, de ce vă este dor?

 

S-ar putea să-ți placă și...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *