1

Atuurile unei proaspete mămici

  • Ea însăși
  • Soţul
  • Mama ta sau mama lui
  • Cosultant în alăptare
  • Masaj
  • Ajutor la curățenie
  • Mozart for babies 🙂
  • Prietene mămici
  • Celelalte prietene ne-mămici
  • Comunitatea mamelor: grupuri de suport de pe facebook sau bloguri

Și acum să detaliez.

Cred că în viață noi însene/ înșine trebuie să ne fim cel mai de bază ajutor. Așa că în primele zile după naștere a contat că mă simțeam încrezătoare și în stare să cresc copilașul pe care l-am primit în dar. M-am simțit așa pentru că știam că fac echipă bună cu soțul meu, cu Cosmin. Fără el aș fi fost mai agitată, mai pasibilă de depresie post-natală, mai vulnerabilă la „sfaturile”, adică cricile venite din partea celor din jur. De asemenea, m-a menajat cât de mult a putut în primele 3 săptămâni de plimbatul în brațe al copilului.

Fără mama mea, aș fi dat jos kilogramele în plus mai repede 🙂 Adică, m-a cam îndopat pe principiul:

„Trebuie să mănânci ca să ai lapte.”

Dar îi sunt foarte recunoscătoare pentru că altfel aș fi fost foarte slăbită, fiindcă alăptatul mă storcea de puteri și uitam să mănânc sau să beau apă chiar.

Cosultant în alăptare. Fără Narcisa de la Miracolul nașterii, aș fi fost pierdută. În jurul meu auzeam doar cazuri de genul:

N-am avut piept sau Mi s-a oprit laptele.

În spital nimeni nu te învață cum să alăptezi. Multe vor zice „Păi, n-ai fost la curs Lamaze?” Am fost, dar una e teoria, alta e practica. Narcisa m-a încurajat să alăptez, mi-a arătat cum să-l așez pe Mihail corect la sân, ce poziții să folosesc ca să nu-mi forțez operația de cezariană, cum să renunț la laptele praf suplimentar (ca să nu ajung în situația de a fi dependentă de el),  cum să folosesc în mod corect lanolina, dar mai ales, mi-a dat încredere că pot alăpta. După ce am ieșit din spital a venit la noi acasă. Dar cel mai mare ajutor a fost când eram în spital și a comunicat cu soțul meu sfătuindu-l să mă masez ca să stimulez să vină laptele, plus să-l așez pe Mihail cât mai mult la sân.

Masaj. După primele săptămâni eram terminată din cauza alăptatului pentru că stăteam mult strâmbă de spate (fie mai cocoșat, fie mai într-o parte). Mai apoi, mă durea spatele de la plimbat copilul în brațe. Aveam dureri foarte mari de spate, asta până când Corina și Andrei mi-au dat cadou un voucher la masaj. După care am apelat la terapia Bowen, care are rezultate mult mai bune decât masajul de relaxare.

Ajutor la curățenie. Doamna Maria vine săptămânal începând cu luna a doua. Până atunci, în primele săptămâni ne-a ajutat mama, iar mai apoi, ne luptam noi să facem curățenie, însă fără prea mare succes și mereu cu frustrări.

Mozart for babies 🙂 Muzica de pe tabletă ne-a ajutat să calmăm sau să adormit copilul atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții.

Prietene mămici. Am cerut mult sfaturi sau încurajări de la 2-3-4 prietene mai apropiate cu copii.

Celelalte prietene ne-mămici. M-au ajutat prin simplul fapt că mă sunau (a se citi îmi scriau pe Whatsapp, Facebook sauu sms-uri) să mă întrebe de sănătate, cum s-ar zice. 🙂

Comunitatea mamelor: grupuri de suport de pe Facebook sau bloguri de mame. Despre grupurile de mămici în care sunt și despre blogurile pe care le urmăresc voi face o postare ulterioară. Însă, mai adaug doar că m-a ajutat să citesc despre mămiceală, despre primele zile din viața bebelușilor, despre problemele care apar mai ales imediat după naștere, dar, mai ales, m-a ajutat să citesc povești frumoase despre mame care și-au regăsit echilibrul și feminitatea.

mamiefericita

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *