0

Anul ăsta vreau să…

  • Anul ăsta vreau să fiu mai bună.
  • Anul ăsta vreau să slăbesc.
  • Anul ăsta vreau să petrec mai puțin timp pe Facebook și Instagram.
  • Anul ăsta vreau să citesc mai mult.
  • Anul ăsta vreau să fac sport.
  • Anul ăsta vreau să călătoresc mai mult.
  • Anul ăsta vreau să fiu mai organizată.
  • Anul ăsta vreau să gătesc mai sănătos.
  • Anul ăsta vreau să economisesc.

Și lista poate continua foarte mult.

Ce putem observa în timp la genul ăsta de dorințe? Că nu le îndeplinim. De ce? Pentru că uităm de ele, uităm să le aplicăm în viața de zi cu zi. Și nu le monitorizăm ca să știm dacă într-adevăr le-am atins ori dacă suntem pe drumul cel bun.

Partea de stabilire de obiective este destul de complexă, la fel și procesul de atingere a acestora. Iar eu cred că dacă ești nemulțumită de modul în care ți-ai stabilit obiectivele până acum sau de faptul că nu prea le-ai atins, atunci cred că modul în care le stabilești nu este cel potrivit pentru tine. Cheia nu este să nu-ți mai stabilești obiective ca să nu fii dezamăgit, ci să-ți formezi niște comportamente/ obiceiuri care te duc spre îndeplinirea obiectivelor stabilite. Sau să ai un midset flexibil și să-ți reformulezi obiectivele la nevoie. Dar a nu-ți stabili nicio țintă nu este cea mai bună strategie.

Steven Covey în cartea Cele 7 deprinderi ale oamenilor eficace vorbește să despre a fi managerul propriei vieți și a-ți stabili obiective pe rolurile pe care le ai de îndeplinit în propria viață și societate. Îți propun să-ți notezi rolurile pe care le ai de îndeplinit, iar apoi pentru fiecare rol notează-ți intenții, dorințe, gânduri, obiective. Dacă îți stabilești obiectivele în acest fel, nu este atât de important să fie SMART, cât să fie în acord cu tine, cu rolurile tale, cu valorile tale și cu relațiile pe care vrei să le ai cu cei din jur.

Un alt aspect cheie în atingerea obiectivelor, dincolo de a fi stabilite pe roluri, este să rămâi în contact cu ele. La început de lună sau la final de lună pentru luna următoare, uită-te la obiective și stabilește ce ai de făcut pentru a le atinge. Pare simplu, nu? Poate că nu, dar, îți promit că devine simplu pe măsură ce aplici această metodă.

 

Tu ți-ai stabilit obiectivele pentru 2023? Cum ți le-ai identificat?

mamiefericita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *