22/06/2020

10 idei de business care funcționează și în parenting

By mamiefericita

V-am spus într-un articol precedent că-mi place mult să despic firul în patru, că mă gândesc la tot felul de lucruri atunci când fac lucruri de rutină sau plictisitoare (spăl vase sau culc copiii 🙂 ). Așa că m-am gândit cum aș putea să transpun în sfaturi de parenting câteva idei care sunt aplicabile în business (sau pe care eu ca angajat le-am aplicat de-a lungul timpului). Și iată mai jos ce am conceput:

1. Livrează atunci când ai promis. Tine-te de deadline-uri și de promisiuni. Nu promite mai mult decât poți livra. Nu încerca să păcălești „clientul”.

2. Nu strică niciodată să zâmbești sau să spui vorbe frumoase de apreciere. Vorba aia: „Vorba dulce, mult aduce” (dar fără a încerca să păcălești sau să lingușești).

3. Nu vobi niciodată la mânie. Așteaptă să te calmezi. După ce te-ai liniștit vei vedea că vei avea o altă perspectivă.

4. Află ce vrea cu adevărat „clientul” (nu doar presupune că știi).

5. Stabilește-ți o rutină de care să te ții. Te va ajuta să ai predictibilitate și să simți că deții controlul.

6. Comunică. Observă și acceptă emoțiile, fii empatic, arată-i celuilalt cum gândești, dar încearcă să vezi lucurile și din punctul de vedere al celuilalt.

7. Cere ajutorul/ înconjoară-te de oamenii potriviți (sau adjuvantele potrivite: multicookere, tocătoare, legume la pungă etc., adică orice care îți poate ușura munca).

8. Fii ferm atunci când iei decizii (adică atunci când stabilești limite).

9. Investește în tine. Investește în cursuri. Educă-te. Petrece-ți „cu cap” timpul liber. Alocă timp și pentru pasiunile tale. Adică, este important să fii și tu bine.

10. Gândește win-win și acționează pe termen lung. Este important să ajungi la o cale de mijloc, cea în care câștigă ambele părți ceva: „Nici numai ca tine, dar nici numai ca mine”. De asemenea, când acționezi gândește strategic, pe termen lung. Mereu să ai în vedere consecințele acțiunilor tale.

Așa că dacă le aplicăm la job sau în business, de ce nu le-am aplica și în relație cu proprii copii? 🙂