0

Lecții învățate de la zilele 2, 3 și 4 ale Summitului Încrederii

Presupun că ați auzit de Summitul Încrederii care se desfășoară zilele acestea, dacă nu, atunci vă mai puteți înscrie la el și puteți asculta prezentările în weekendul ce urmează: 13-14 noiembrie. Mărturisesc că eu de data asta aș asculta unele dintre prezentări cu pixul și hârtia în mână. Am auzit idei foarte valoroase la care aș vrea să am răgazul să mai reflectez puțin și să-mi planific cum pot integra ideile în viața mea.

Zilele 2 și 3, cele dedicate încrederii în sine și la locul de muncă, nu m-au cuprins așa de tare. Nu știu de ce: poate pentru că sunt conștientă deja de  ce trebuie să fac să-mi cresc stima de sine (și lucrez la asta), iar referitor la locul de muncă, mi-am dat demisia. Poate tocmai dintr-o lipsă de încredere. Și așa cum spunea Dan Ariely, unul dintre speakeri, la locul de muncă atât angajații, cât și șefii trebuie să aibă capacitatea să recunoască când greșesc. Iar când vina se caută doar în rândul angajaților… N-ai cum să ai o cultură bazată doar pe încredere.

Ziua 4 m-a „agățat” de la prima prezentare a Dr. Harville Hendrix și Dr. Helen LaKelly Hunt. Cei doi formează un cuplu de 40 de ani, atât în viața personală, cât și în cea profesională. Mi-a plăcut dinamica relației lor, au avut grijă să vorbească despre celălalt în termeni laudativi, scoțând în evidență aspectele pozitive. Vobeau cu umor, cu zâmbetul pe buze, cu energie și se atingeau ușor unul pe celălalt (pe umeri, pe spate, pe mână). Una dintre ideile preferate e aceea că și ei se străduiesc zi de zi să aplice ceea ce „propovăduiesc”. Și atunci mi-am dat seama că relația de cuplu presupune efort. Iar un alt speaker vorbea despre același lucru: că relația de cuplu cere efort pentru că efortul presupune să-ți pui energia ca să obții un anume rezultat dorit. Momentul meu de „AHA” au fost exact ideile acestea: constant trebuie să învățăm despre noi, despre cuplu și despre familie așa cum învățăm în profesia noastră, să ne reamintim ce am învățat (sau să venim constant în contact cu informații, chiar și cu cele pe care le știam deja).

Domnica Petrovai a adus la acest moment în viața mea o informație foarte valoroasă: în relația de cuplu să ne prezentăm punctul de vedere, să comunicăm cu anumite granițe emoționale. Adică nu torni cu găleata tot ce ai pe suflet în partenerul tău. Și mi s-a părut să aibă sens așa de mare și de important această înformație!!! Pentru că fără succes aplicasem până acum ideea: să-i spun tot ce am de spus… din frustrare. Nu e treaba partenerului dacă noi nu știm să gestionăm stresul din viața noastră, a mai spus Domnica Petrovai.

M-au mai surprins câteva idei:

  • românii stau în casnicii din cauza creditelor și a copiilor. Un cuplu sănătos stă împreună pentru că există atașament, încredere, asumare (sau ceva de genul – mărturisesc că vreau să ascult în weekend iar unele dintre prezentări). Tot Domnica Petrovai spunea că o relație ca să dureze trebuie să existe încredere între parteneri și asumare, „commitment” față de relația în sine. Sper să ne țintă pe mine și pe soțul meu, dar pe la începuturile relației noastre ne-am promis că vom sta împreună cât mai mult posibil și că dacă unul dintre noi o va lua pe căi greșite, celălalt să lupte pentru relație. Și că mereu să fim atenți unul la celălalt.
  • conflictul reprezintă o oportunitate de creștere. Doar că ce ne doare mai tare ar trebui spus cu grijă, când conflictul s-a aplanat, în faza de „reparare”.
  • există 3 faze într-o căsnicie: faza de in love, faza de power struggle și faza de real love. No, câți dintre noi suntem în faza de power struggle? În care ni se pare că e un străin omul cu care ne-am căsătorit?
  • că trebuie să ne uităm întâi la noi atunci când ceva nemulțumește ceva la partener, că noi trebuie să facem primii pași de schimbare;
  • să ceri ceea ce dorești de la partener, în loc să te plângi despre ce nu primești pentru că whatever you focus on, you amplify.

Marele plus al acestui eveniment este că simt că fac parte dintr-un eveniment important, dintr-o comunitate. Spun asta pentru că există și un grup al evenimentului, dar și pentru că evenimentul este de durată, iar eu pot asculta prezentările oricând pe parcursulul unei zile. Acum am și eu idei de astfel de evenimente 🙂

 

mamiefericita

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *