13/08/2021

Nimeni nu vine să te salveze!

By mamiefericita

Am deseori conversații cu mame (sau aud prin parcuri ori citesc pe grupuri de mămici) despre cum se simt, despre faptul că și-ar dori mai mult de la viață, doar că momentan nu pot  pentru că sunt ocupate cu copiii. Este adevărat că atunci când sunt mici copiii îți solicită multă atenție. Este firesc să fie așa pentru că depind de noi pentru aproape orice legat de supraviețuirea lor. În plus, pentru dezvoltarea lor emoțională este necesar să petrecem timp cu ei.

Totuși, cred cu tărie, că nu trebuie să neglijăm nici nevoile proprii. Dacă nu dormi cât trebuie, nu te hrănești bine sau nu bei apă suficientă cum poți să te ocupi de lecturi, de stima de sine, de proiecte suplimentare? Pe de altă parte, a dormi suficient, a bea apă și a te hrăni la timp reprezintă nevoi de bază. Adică, dacă le îndeplinești se cheamă că supraviețuiești. Nu că înflorești, că prosperi. Nevoile de bază sunt necesare  a fi îndeplinite, dar nu suficiente pentru a simți că trăiești cu adevărat.

Iar dacă nevoile de bază nu-ți sunt satisfăcute, nimeni nu este de vină, decât tu însăți. Cine să vină să-ți dea apă să bei sau să-ți spună să dormi mai mult? Poate că te ajută soțul sau altcineva din familia extinsă, dar tot tu trebuie să ceri și să-ți conștientiezi nevoile. Ca să-ți conștientizezi nevoile, ai nevoie în primul rând de răgazul de a te asculta, de a-ți asculta gândurile care-ți trec prin minte. De a-ți pune întrebări:

  • Cum să fac să beau mai multă apă? 
  • Cum să fac să dorm mai mult? Cum să fac să mă odihnesc mai bine?
  • De ce mă deranjează situația aceasta?
  • Cum pot să găsesc o rezolvare?

Am organizat un workshop gratuit zilele trecute, iar unele persoane au uitat de el. Altele și-au făcut alte planuri. Am invitat doar mame, iar workshopul a fost gândit foarte practic, menit să le pună pe gânduri, să le ajute să descopere în ele ce pași să urmeze pentru a obține mai mult de la viața de zi cu zi. Am fost surprinsă de refuzuri pentru că unele erau chiar acele persoane care se plângeau că nu se mai recunosc pe sine în viața aceasta de mamă. Mi-am dat seama apoi, că de fapt, ele și-au găsit scuze pentru că durerea schimbării este mai mare decât durerea de a rămâne blocată, așa cum subliniază Tony Robbins în cărțile sale. Este mai greu să te schimbi. Presupune un efort suplimentar față de doar a „îndura” viața de zi cu zi.

Dar, în definitiv, așa cum spune și Seth Godin, precum și o replică din sezonul 5 (episodul 5, cred) al serialului Mami merge și la muncă de pe Neflix:

nu vine nimeni să te salveze. 

Informații, resurse există. Trebuie doar să le accesezi (presupune efort), să le internalizezi, să le filtrezi (presupune efort) și să le implementezi (presupune și mai mare efort).