20/03/2018

Noi trei și răceala…

By mamiefericita

Când ai bebe, n-ai vreme nici să mori! Dar, te prinde răceala. 🙂 Sau de ce ți-e frică nu scapi.

Zilele trecute am răcit și eu și Cosmin, iar Mihail a luat de la noi. Slavă Domnului că nu a făcut decât o formă ușoară cu un fel de tuse semi-productivă și puțini muci. Mucii nu-s deloc distractivi pentru părinți… cred că e un chin pentru orice părinte momentul când aspiră mucii copilașului (pentru bebe, ce să mai și zic!)… Dar s-o luăm sistematic.

Eu am răcit de joia, adică am simțit că mă ustură ochii și simt o presiune de la ochi și pe tot capul. Cosmin s-a trezit vinerea dimineața cu durere în gât. Eu idem. Tot vineri, Mihail a început să tușească. În noaptea de joi spre vineri i-am luat temperatura pentru că mi se părea cam călduț. Avea 37,3, iar dimineața scăzuse la 37 de grade. Dar tusea era cam urâțică, deși nu deasă. Am sunat pentru o programare la medicul de familie, care a considerat că nu e urgență, că e mai bine să-l monitorizez și să merg abia luni la un control. Și dacă apar simptome noi ori se agravează acestea s-o sun. Între timp, mi-a recomandat vitamina C + Oscillococcinum că intră și în laptele de mamă. Toate bune și frumoase până când vorbesc cu mama mea care mă ceartă de ce nu am mers la pediatru, ca trebuie să-l vadă un medic, că să nu-i îmbolnăvim copilul…

Între timp, am cerut un sfat, o încurajare unei prietene (Ioana) și am anulat vizita din partea prietenilor noștri (Gicu, Oana și băiețelul lor, David, Ramona și Micu – cu mențiunea că de fapt și Ramona era puțintel răcită,  că așa vine primăvara pe la noi… 🙂 ). Iar meniul lui Mihail a fost alcătuit din kiwi cu banane pentru că vitamina C și pentru că fibre. 😉

Sâmbătă, mie și lui Cosmin ni s-a părut că tusea lui e mai urâtă, așa că i-am scris un mesaj pe Whatsapp pediatrei noastre, Ana Ștefănescu. Ne-a recomandat vitamina C picături, un anume sirop de tuse și să urmăm una dintre rețetele pentru tusea productivă de pe blogul ei. Zis și făcut cu vitamina C și siropul. Și mi-am spus că ar trebui să combin o rețetă băbească (foi de ceapă roșie cu sare) cu uleiul de eucalipt (chiar dacă doamna doctor nu-l recomanda decât după 4 ani). Așadar, pe foile de ceapă am pus sare, iar mai apoi 10-15 picuri de ulei de eucalipt. Cred că a făcut minuni pentru că Mihail a formăit cam o oră seara după ce a adormit, dar mai apoi s-a oprit. I-a desfundat nările. Evident, ne-a ajutat și pe noi. Mai ales pe mine, că între timp aveam și nasul înfundat.

Luni am mers la medicul de familie pentru consult. Mihail avea puțin roșu în gât, la plămâni ne se auzea nimic și dimineața i-am mai aspirat niște muci. Am continuat cu tratamentul nostru până pe vineri, adică șapte zile, iar lui Mihail i-am dat vitamina C până duminică. Pe urmă totul a revenit la normal. 🙂

Cât despre Cosmin, a luat vitamina C, pliculețe solubile pe bază de ibuprofen și câteva zile de concediu medical… Și un kg în plus de la câtă miere a mâncat :))

Însă am învățat următoarele din experiența asta:

  1. e bine să ai o legătură bună cu medicul de familie, dar mai ales cu un pediatru
  2. leacurile băbeșți nu sunt de neglijat în cazul copiilor mici
  3. și că e al naibi de greu ca mămică să fii răcită (sau mai rău, gripată)
  4. că e bine să ai prieteni care să fie înțelegători

Nu încurajez să procedați cum am procedat eu când e în joc sănătatea copilului vostru, dar vă încurajez să vă ascultați instinctele de mame și să comunicați mai ales cu medicul pediatru.

Sănătate, că-i mai bună decât toate!