10/07/2020

Mama Cafe – interviu cu Maria Știr

By mamiefericita

În cadrul acestei secțiuni îmi doresc să public o serie de mini-interviuri cu mame pe blog, care să contribuie la sentimentul altor mame că nu sunt singure în această călătorie. Promovăm pe toate rețelele sociale ce vieți perfecte de familie avem și ce mame fericite suntem, ceea ce poate fi foarte debusolant pentru alte mame care trec prin momente dificile, făcându-le să se îndoiască și să se întrebe unde greșesc atât cu bebele, cu soțul, cât, mai ales, cu ele însele.

Aș dori ca prin aceste interviuri/ discuții virtuale să pot surprinde zbuciumul mamelor în a crește copiii altfel decât am fost noi crecuți, precum și drumul către regăsirea de sine.

***

Pe Maria am cunoscut-o în urmă cu vreo 11 ani în cămin. Maria era mereu foarte veselă și zâmbitoare, energică și petrecăreața-șefă. De asemenea, era și foarte deșteaptă, avea mereu note bune în sesiune, iar eu eram contrariată de felul cum poate să le facă pe toate 🙂

Maria a terminat Facultatea de Geografie, iar apoi a făcut un doctorat în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, ceea ce mi se pare un swich pe care doar un om foarte determinat și muncitor poate să-l facă.

Mi se pare tare curajoasă că a încercat din start autodiversificarea cu fetița ei 🙂 Eu abia la al doilea copil m-am încumetat. Dar, îi dau dreptate: este o metodă mai naturală, în care îi oferi copilului posibilitatea de a explora forme, culori, texturi.

***

1. Descrie-te în câteva cuvinte. Cine ești tu? De când ești mamă? Mamă de fetiță sau băiat?

Salut, sunt Maria, mama unei fetițe minunate de 1 an și 4 luni, soție și cercetător 🙂

2. Cum ți se pare rolul de mamă?

Rolul de mama e unul extraordinar de frumos, solicitant, complex și plin de responsabilităţi. Cred că este un rol în care implicarea soţului este foarte importantă şi mă bucur nespus că am parte de ea. Este extrem de provocator, tot timpul ai ceva de învăţat.

3. Care a fost cea mai grea perioadă de până acum?

Nu aş putea spune că am avut o perioadă mai grea decât alta sau vreo perioadă grea. Dar aş putea spune că primele 2-3 zile după ce am ieşit din maternitate mi s-au părut mai uşoare fiind mai relaxată, după care am început să ma stresez, să îmi pun o mie şi una de întrebări. Sunt o mamă destul de stresată. 🙂

4. Ce mici „trucuri” folosești ca să treci peste o criză emoțională de-a copilului sau cum faci să-l/ să o „constrângi” să acționeze așa cum vrei tu?

Deocamdată nu are foarte multe crize, dar atunci când are, o iau în braţe să ştie că sunt alături de ea şi îi explic cu răbdare şi calm. Ofer alternative sau îi distrag atenţia cu altceva.

5. Ce fel de adult ai vrea să crești?

Aş dori să fie independentă, creativă, puternică, luptătoare şi încrezătoare în ea. Să aibă respect faţă de oameni şi natură. Să fie fericită şi mulţumită de ea.

6. Cum a fost cu alăptarea?

Nu a fost uşor, am început cu alimentaţie mixtă reducând treptat cantitatea de lapte praf până am rămas doar pe lapte matern.

7. Cu suzetă sau fără?

Nu a fost fan suzetă, nu a acceptat-o cu plăcere, însă până la aproximativ 3 luni ne-a prins bine uneori, după care a renunţat la ea.

8. Cum a fost cu diversificarea?

Am ales autodiversificarea şi i se potriveşte de minune. Am ales autodiversificarea doarece am vrut ca masa să fie un moment plăcut în care ea să exploreze, să descopere texturi şi forme. Să deţină controlul asupra cât şi când mănâncă (gustă). Mi s-a părut o metodă mai practică şi mai naturală, fără fustrări. Ca să pot depăşi frica de înnect am făcut un curs de prim ajutor şi am citit cartea Diversificare naturală de Gill Rapley şi Tarcey Murkett. După ce am citit cartea am avut încredere în ea că o să poată gestiona situaţia. Totul a fost şi este foarte bine.

9. Aveți ajutor în creșterea copiilor?

Ajutorul meu număru 1 este soţul. În primele luni a venit mama mea câte 3 zile pe săptămână.

10. Ați călătorit cu copiii în țară sau în străinătate? Cum a fost?

Nu am avut curajul să ne pornim la drum, nu îi place foarte mult pe maşină. Singurele ieşiri au fost şi sunt la bunici şi prin apropierea Clujului, gen Moara de Vânt.

11. Cum vezi rolul tatălui în viața copiiilor și a mamei?

Consider că implicarea tatălui este la fel de importantă ca şi cea a mamei, copilul trebuie să aibă parte şi de prezenţa tatălui în creştere, de formarea şi educarea lui.

12. Cum s-a schimbat relația cu soțul tău? Cum v-ați reechilibrat după nașterea copiilor?

Schimbările sunt unele fireşti la care ne aşteptam, facem total alte activităti decât înainte. Relaţia nu s-a schimbat foarte mult, dar am început să apreciem mai mult timpul petrecut împreună.

13. Cum reușești să-ți faci timp și pentru tine? Ce pasiuni ai? 

Timp pentru mine reuşesc să-mi fac cu ajutorul soțului care pune accent pe acest aspect. Eu nu reuşeam să-mi fac timp pentru mine, tot timpul găseam ceva de făcut pentru fetiță, chiar şi atunci când stătea soțu cu ea. Cu timpul am înțeles că e important să-mi aloc câteva minute şi mie. Îmi place să citesc, să învăț lucruri şi reţete noi.

14. Care crezi că este cea mai mare greșeală a mamelor în relație cu sine sau cu ceilalți?

Nu ştiu ce ar putea greşi o mamă. Suntem foarte diferiți, probabil ceea ce eu consider a fi greşit, alte mame nu consideră aşa. Cred că fiecare mamă se străduie să facă lucrurile cât mai bine cu putinţă pentru copilul şi familia ei.

15. Ce sfat ai avea pentru alte mămici sau proaspete mămici?

Nu mă simt în măsură să dau vreun sfat, dar cred că e important ca fiecare mamă să se documenteze şi să ceară păreri avizate. Să nu aplece urechea la toți cei care îşi dau cu părerea.
***

Dacă doriți chiar voi să participați la acest tip de interviu, puteți să-mi scrieți răspunsurile voastre pe adresa anamaria.coatu@gmail.com.

***

Sursa foto: pexels.com