29/06/2020

Fram în lumea emoțiilor și a întunericului (P)

By mamiefericita

Nu știu cum stați voi cu cititul, dar de când am început să ieșim mai mult afară, în speță de 2 ori pe zi, Mihail citește din ce în ce mai puțin. Dar, zilele acestea am reușit să-l ademenesc cu Fram în lumea emoțiilor și a întunericului. Iar modul în care am reușit să-l ademenesc este că i-am spus că este un bau-bau în carte. 🙂 Mihail este pasionat de bau-bau. Habar n-am de unde a aflat de bau-bau, însă ne distrăm copios alergându-ne reciproc prin casă și prefăcându-ne că suntem bau-bau sau că ne este frică. Evident, mereu îi explic faptul că bau-bau nu există, mai ales în casele unde lumea râde și se distrează.

De fapt cartea conține 2 povești: Fram în lumea emoțiilor și Fram în lumea întunericului. În plus, la începutul fiecărei părți se regăsește un „argument psihologic” unde autoarea cărții, Irina Forgaciu, vorbește despre emoții, respectiv despre întuneric.

Eu sunt pro exprimarea emoțiilor. De cele mai multe ori când copilul meu are o criză știu că este vorba despre exprimarea emoțiilor: furie, frustrare, teamă, încrâncenare, disperare etc. În restul dintre cazuri, în opinia mea, fie îi este somn, fie îi este foame.

Atunci când are o criză nu i-am spus niciodată: „Gata, termină” sau „Nu mai plânge că nu e frumos”, dar nici nu am cedat rugăminților lui mai ales când am stabilit anumite limite (nu plecăm din fiecare magazin cu o jucărie nouă; nu cumpărăm înghețată dacă alți copii mănâncă înghețată). Însă, mereu am stat în preajma lui, gata să-l îmbrățișez atunci când se liniștește. În articolul acesta din Republica.ro am scris despre câteva idei din cărți pe care le aplic constant în relația cu copiii mei, iar printre idei se află și acceptarea plânsului copilului. Există mulți părinți care nu suportă să-și audă copilul plângând, dar pierd din vedere că noi trebuie să-i ajutăm pe copii să-și recunoască emoțiile, să le accepte și să le arătăm moduri constructive prin care să și le exprime.

Când am citit prima parte a cărții, cea despre emoții, mi-a plăcut că Mihail a fost foarte atent la poveste (a reușit să-l capteze) și împreună am imitat fețele Anei și ale lui Fram.

A doua parte este despre Fram care se duce la culcare, dar îi este frică de somn. Mihail a fost absolut fermecat de ilustrațiile legate de bau-bau, lup, pirat, fantome. I-a plăcut secțiunea aceasta foarte mult, am reușit să vorbesc cu el despre cum se manifestă frica: Fram o simțea ca un nod în gât, eu simt că îmi tremură picioarele și mâinile sau că îmi bate inima foarte tare. Iar el punea mâna la aceste părți ale corpului și se arăta surprins, uimit. De asemenea, a fost musai să-i desenez și eu un bau-bau așa cum face Fram :))

Cartea este ilustrată exemplar și conține detalii interesante la care îl poți face atent pe copil prin a-i adresa diferite întrebări (Ce duce ariciul în spinare? Unde găsesc Fram și Ana apa pierdută), povestea este foarte ușor de urmărit (fie de citit, fie de povestit). Dar mi-ar fi plăcut să văd mai multe detalii ilustrate din pădure. Din perspectiva mea, o carte reprezintă o ocazie bună să-i transformăm pe copii în micii cercetași: ce vezi acolo, unde e pasărea, ce culoare are frunza aceea etc. Eu mereu mă joc în felul acesta când „citim” diferite cărți.

Această carte este 3 în 1: două cărți pentru copii și una pentru părinți prin faptul că autoarea, psiholog de meserie, aduce explicații părinților despre dezvoltarea emoțională la copii și despre frică, în special, frica de întuneric, iar pe lângă aceste explicații cartea conține și o serie de întrebări care se pot adresa copilului pentru a rămâne și niște învățăminte. Din perspectiva aceasta este o carte unică. N-am mai văzut așa ceva pe piață. Este una dintre cărțile pe care, ca părinte, o recomand cu drag tuturor copiilor de la 2 ani în sus. Lumea Lui Fram Ursul Polar este o lume plină de culoare, veselie, aventuri și multe lucruri de învățat și explorat.

În acest articol am scris despre Fram în lumea fructelor și a legumelor, o altă carte lecturată împreună cu Mihail.

Nota bene: Am pus (P) în titlul acestui articol, pentru că am primit cartea în mod gratuit ca să-i fac un review, o evaluare. Menționez că, oricum voiam să cumpăr câteva dintre cărțile cu Fram pentru Mihail, iar apoi a apărut această oportunitate 🙂

 

***

În fotografia de la început este Mihail (2 ani și 10 luni) care ține de carte să nu i-o ia Ștefana (6 luni) :))