04/03/2022

Despre comparații între copii sau între frați

By mamiefericita

De mică am fost comparată. Deși eram extraordinară și mândria părinților, uneori nu eram ca verișoara mea sau ca fata vecinilor din stânga casei noastre.

Cu copiii mei încerc să nu fac comparații, dar nu întotdeauna îmi iese. Mă trezesc câteodată spunând:

Mihail, Ștefana a mâncat tot, tu de ce nu poți? 

sau

Mihail, mănâncă tot ca să crești mare ca și Sebastian (un coleg de la grădi).

Am observat că noi facem comparații între copii, atunci când unul dintre ei nu face sau nu acționează așa cum ne-am dori. N-ați auzit vreodată ca vreun părinte să spună: Bravo, acum ai mâncat tot din farfurie exact ca și sora ta. În momentele când copilul ne provoacă, nedorind să facă ceea ce vrem noi, pare mai simplu pentru noi să-l comparăm ca să-i arătăm cum am vrea să se comporte. A-i oferi explicații mai pe înțelesul lui necesită efort și timp. Iar uneori poate nu mai avem energie să-i explicăm de 1.000 de ori de ce este bine să mănânce, de exemplu. Sau nu mai avem timp să-i tot explicăm că trebuie să se îmbrace adecvat și repede când ieșim din casă, așa că explodăm și-i spunem: Tu de ce nu poți fi ca fratele tău?

Eu știu că am fost afectată de comparații. Mi s-a părut multă vreme că nu sunt suficient de bună. Mai am și acum momente când am nevoie de validare din partea celor din jur sau a clienților. Una e să primești feedback pentru munca ta, alta e să lași acel feedback să te definească. Simți diferența? Atunci, cum crezi că se va simți copilul tău pe termen lung dacă în casa voastră se practică comparațiile?

Evident, vor fi momente când vom face comparații. Că scăpăm greu de metehnele vechi. Dar a fi părinte bun nu e despre perfecțiune, ci despre progres. Așa că azi contează să fim mai buni decât ieri sau acum să fim mai buni decât în urmă cu o oră.

În loc de mânâncă tot ca și sora ta, mai bine să spunem: Haide, azi să mânânci mai mult decât ieri sau La prânz ai mâncat doar jumătate. Mâncă acum tot, că ți-am pregătit mâncarea preferată.

În loc de tu de ce nu poți fi ca x sau y, mai bine să spunem: Haide, azi să te străduiești mai mult decât ieri. Poți fi mai bun/ mai eficient/ mai calm/ mai blând decât ai fost ieri sau mai devreme. Dacă vrei, sunt aici ca să te ajut.