12/01/2023

Ce cărți vreau să citesc în 2023

By mamiefericita

Jim Rohn – speaker motivațional și om de vânzări – spunea să-ți ții scopurile pentru tine. Alții, dimpotrivă, spun că dacă le faci publice, ai șanse mai mari să le atingi.

Cât despre mine, fac publice obiectivele legate de citit pentru că sunt minimale și pentru că vreau să împărtășesc și câteva idei legate de citit.

La începutul fiecărui an, nu greșesc prea mult, dacă spun că cititul se regăsește pe lista de obiective a multor persoane. Și, totuși, mulți dintre noi nu ducem la îndeplinire acest obiectiv, mai ales dacă suntem mame cu copii până în 12-14 ani (estimez eu).

În 2022 nu mi-am stabilit obiective legate de citit, dar nici nu mă pot lăuda că am citit mult. Probabil, în jur de 10 cărți. 2 mi-au rămas în minte: Company of one, Paul Jarvis și Practica, Seth Godin. Am cumpărat, în schimb, destul de multe cărți. Peste 20-25. Cum vedeam o recomandare interesantă pe Instagram sau Facebook, gata, îmi și luam cartea. Astfel, cu atâtea recomandări de cărți interesante, am început să citesc câte 3-4 cărți în paralel. Luna trecea, iar eu nu finalizam nicio carte și nici nu mă înduram să le abandonez.

Cineva îmi spunea că nici nu mai își stabilește obiective legate de citit, că nu vrea să fie dezamăgită. Eu, pe de altă parte, mi-am stabilit un obiectiv de genul acesta tocmai pentru că anul trecut a fost haotic pentru mine privind lectura.

Așadar, privind cititul mi-am stabilit 2 obiective:

  • să citesc 12 cărți de beletristică (inclusiv autobiografii sau chiar non-ficțiune, dar unele mai ușurele) anul acesta, adică o carte pe lună;
  • să parcurg (atenție, nu musai să le citesc cap-coadă) cărți de specialitate cu creionul în mână, să fac notițe și fișe de lectură. Să aplic idei din acele cărți. Să scriu despre acele cărți. Măsura mea va fi: să petrec săptămânal aproximativ 2 ore în astfel de lectură.

Cele 12 cărți de beletristică (și nu numai) sunt:

  1. Omul în căutarea sensului vieții, Viktor Frankl
  2. Elogiul lentorii, Carl Honore
  3. Shoe Dog, Phil Knight
  4. Doamna Cancelar, Kati Marton
  5. Acolo unde cântă racii, Delia Owens
  6. Cazul doctorului Kukoțki, Ludmila Ulițkaia
  7. Brit-Marie a fost aici, Frederic Backman
  8. Un bărbat pe nume Ove, Frederic Backman
  9. Văduva de safir, Dinah Jefferies
  10. Fata din tren, Paula Hawkins
  11. Cele șapte soții ale lui Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid
  12. Viața după Auschwitz, Eva Schloss

Admir persoanele care citesc mult. Doar că nu se potrivește cu mine în acest sezon al vieții: sunt mamă, soție, gospodină și am propria afacere (lucrez pentru clienți, plătesc taxe la stat). Pe de altă parte, nici nu pot lăsa acest aspect la voia întâmplării, din trei motive:

  • îmi place să citesc, îmi face bine, mă relaxează;
  • învăț lucruri noi în felul acesta;
  • timp suficient am: în loc să pun mâna pe telefon, mai bine iau o carte în mână.

Anul acesta care este relația ta cu cititul?