Până miercurea trecută n-am luat prea în serios treaba cu acest virus, deși se îmbolnăveau oamenii pe capete în China, iar virusul ajunsese și în Europa. Motivul? Nu prea mă uit la TV. Ce m-a alarmat? Faptul că se discuta despre închiderea școlilor/ grădinițelor. Astfel că în clipa în care am auzit despre închiderea școlilor, am discutat cu soțul meu și i-am spus că doresc ca din ziua următoare să nu-l mai ducem pe Mihail la creșă, chiar dacă era încă deschisă. Acest fapt a coincis cu vizita celei de-a doua mame, adică mama soțului 🙂 Așa că zilele până astăzi au trecut mai ușor, până astăzi când s-a înapoiat acasă.
Vineri și sâmbătă soțul meu a făcut tot felul de cumpărături ca să fim pregătiți să stăm în casă și pe lângă casă cât mai mult. Printre acele cumpăraturi s-au regăsit și lucruri pentru Mihail: acuarele, animăluțe din fetru de lipit, hârtie colorată, plastilină, niște reviste din care vom decupa zilele care urmează. mi-am dat seama că e mult mai ok să aibă câteva activități bine definite pe care să le facem împreună decât să-mi cerșească constant atenția și să-l alerg prin casa ca să-l gâdil sau mai știu eu ce. Pentru noi acele activități sunt: construit cu lego, jucat cu trenulețele și șinele, ceva lucru manual (pictat, modelat etc.), citit, totul intercalat cu niște uitat la TV la desene/ video-uri în calupuri de câte 10-15 minute, Recunosc, de câteva ori l-am scăpat de sub control, dar timpul petrecut în fața ecranelor este ceva ce monitorizăm constant de când am reușit să-i reducem timpul.
În rest, dacă sunteți în pană de idei, vă îndemn să aruncați un ochi aici sau puteți pune pe fundal o poveste radiofonică. Oricum, ideea principală pe care vreau s-o transmit este că de acum trebuie să vă creați o nouă rutină în care atât mama, cât și copilul/ copiii să aibă loc și să se simtă valorizați. Rezervorul afectiv al copiiilor trebuie umplut, dar în egală măsură au nevoie de o rutină care să se ofere structură și siguranță. Despre rutina lui Mihail de dinainte de această pandemie am scris aici,
Voi ce activități faceți cu copiii?
P.S. Ce vă lipșește cel mai mult în această perioadă? Mie îmi lipșește cititul și spațiul propriu. Acum aproape totul gravitează în jurul copiilor, în special al lui Mihail, care până acum mergea la creșă.
– – –
Fotografia reprezintă una dintre activitățile făcute cu Mihail, activitate ce i-a captat atenția vreo 15-20 de minute. Și a fost făcută împreună cu tatăl lui.